keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Kristinusko hävisi vaalit Alabamassa



Alabaman senaattorinvaalit tosiaan päättyivät demokraattien Doug Jonesin voittoon. Tämä on oikeastaan historiallinen suoritus: Jones on ensimmäinen demokraattien senaattori Alabamasta 25 vuoteen. Viime vuosikymmeninä Alabama onkin ollut räikeän punainen (punainen on republikaanien tunnusväri, sininen demokraattien).

Tuossa edellä on ollut vähän juttua siitä, mikä Roy Mooressa ja hänen edustamassaan republikaanien uskonnollisessa oikeistossa on vikana. Monta muutakin tekijää voisi lisätä listaan, mutta olkoon tällä kertaa.

Ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan maltillinen liberaali kristitty sai valtakunnallista näkyvyyttä. Asialla oli NBA:n koripallolegenda Charles Barkley. Hän oli vaalien aattopäivänä ja vaaleja edeltävänä viikonloppuna melkein kaikkien tv-kanavien (erityisesti kaapelikanavien) haastateltavana.

Barkley toi esille sellaisen näkemyksen, että on hävettävää olla kristitty, kun kristinuskoa edustaa sellainen ehdokas kuin Roy Moore. Palstan fundamentalistien kauhuksi Barkley on kristittynä kannattanut homojen avio-oikeutta, naisten oikeutta aborttiin ja montaa muuta amerikkalaisesta näkökulmasta liberaalia menettelytapaa. Euroopassahan tällaiset seikat ovat kaiketi jo itsestään selvyys, tai ainakin niiden soisi olevan.

Barkley sanomisilla on paljon painoarvoa erityisesti mustan väestön keskuudessa, sillä he arvostavat legendojaan paljon. Barkley on ollut aika epäpoliittinen henkilö ennen tätä, mutta nyt hän katsoi kristityn velvollisuudekseen tulla julkisuuteen asiansa kanssa.
 Vaalipäivän aamuna Christianity Today –lehti julkaisi kipakan pääkirjoituksen, jonka otsikko oli: The Biggest Loser in the Alabama Election.

Kriittisen ja itsekriittisen pääkirjoituksen sanoma oli yksinkertaisesti se, että vaalien häviäjä ei oikeastaan ollut Roy Moore vaan kristinusko ja tämä siitä riippumatta, vaikka Moore olisikin voittanut vaalit.

Uskonnollinen oikeisto on lehden mukaan pilannut kristinuskon kaikkein jyrkimmillä äärimmäisyyksiin menevillä menettelytavoillaan ja poliittisilla ohjelmillaan. Lehden pääkirjoituksen mukaan kukaan ei enää usko sanakaan siitä, mitä kristityillä on sanottavaa. Lehden mukaan tämä koskee myös liberaaleja kristinuskon suuntauksia.

Christianity Today sanoi, että uskonnollinen oikeisto on puolessatoista vuodessa tuhonnut kristittyjen maineen rehellisinä ja arvostettuina ihmisinä ja paljon menee myös sen piikkiin, että uskonnollinen oikeisto asettui epärehellisen presidenttiehdokkaan ja nyt myös hyvin kyseenalaisen senaattorikandidaatin taakse. Pääkirjoitus kuittaa asian seuraavasti: Republikanismi haittaa evankeliumia.

Christianity Today on suomalaisesta perspektiivistä konservatiivinen julkaisu, amerikkalaisesta taas yleiskristillinen.

Myös Donald Trumpia kohtaan on esitetty syyteitä siitä, että hän on syyllistynyt hyväksikäyttöön ja ahdisteluun. Yhdeksäntoista naista on tullut julkisuuteen omalla nimellään. Listalta oli sellainen nimi kuin Ninni Laaksonen. Piti oikein googlata, kuka hän mahtaa olla. Tämä entinen missi on tämän hetken kuuluisin suomalainen Amerikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti