torstai 28. joulukuuta 2017

Evankelikaalisen liikkeen jäsenkato



Muutama päivä sitten oli puhetta Valerie Taricosta, amerikkalaisesta psykologista, joka on tuonut esille evankelikaalisen liikkeen aiheuttamia haittoja yhteiskunnassa. Tarico on saanut julkisuutta oman bloginsa lisäksi erilaisissa verkkojulkaisuissa, nyt viimeksi Raw Storyssa. Viimeisimmässä kirjoituksessaan (Here are 8 ways the religious right wins converts – to atheism) Tarico listaa tekijöitä, miksi evankelikaalisesta liikkeestä luopuvat, luopuvat koko kristinuskosta.

Tarico löytää seuraavat tekijät:

1. Homoseksuaalien syyllistäminen ja demonisoiminen. Nuoremmille sukupolville alkaa olla jo aivan päivän selvää, että homoilla on yhtäläiset oikeudet, eikä asiaan liity mitään erikoista. Vanhemmat evankelikaaliset eivät tietenkään näe asiaa näin, joten nuoret lähtevät liikkeestä liittymättä mihinkään maltillisempaan suuntaukseen.

2. Kirjaimellinen raamatuntulkinta. Tällainen ahdasmielinen ja täysin perusteeton näkemys saa ihmiset lähtemään liikkeestä. Kuten olemme viime vuosina saaneet havaita, jäljellä ovat auktoriteettiuskoiset fanaatikot. Valitettavasti heillä on Yhdysvalloissa paljon vaikutusvaltaa.

3. Misogynia. Evankelikaalinen liike suhtautuu vieläkin torjuvasti naisten yhtäläisiin yhteiskunnallisiin oikeuksiin. Edelleen evankelikaalisen patriarkaatin kielteinen suhtautuminen naisen oikeuteen omaan kroppaansa karkottaa ihmisiä liikkeen parista.

4. Tekopyhyys. Tätä aihetta olen käsitellyt omissa kirjoituksissani toistuvasti, joten en nyt ala niitä kertaamaan. Samaa ilmiötä heijastavat kaiketi monet suomalaisetkin uskonnolliseen oikeistoon luettavat järjestöt.

5. Inhottava ja epämoraalinen käyttäytyminen. Tässä kohtaa Tarico viittaa erilaisten uskonnollisten yhteisöjen parissa ilmitulleeseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Asia koskee myös evankelikaalista liikettä, vaikka evankelikaaliset kehuskelevat erinomaisella moraalillaan. Faktat vain eivät ole heidän puolellaan.

6. Kielteinen suhtautuminen tieteeseen. Tämä liittyy literalismiin siten, että tieteen tulokset ovat ristiriidassa Raamatun kirjaimellisen lukutavan kanssa. Tästä denialismista on johdettu monia yhteiskuntapoliittisia toimintaohjelmia, jotka ovat haitanneet tai jopa estäneet ihmisten elinolojen parantamisen.

7. Sekaantuminen politiikkaan. Myös tästä aiheesta on kirjoitettu niin paljon, että asian toistaminen on tuskin tarpeen. Erityisesti tämä tulee ilmi nykyisen Yhdysvaltain hallinnon toimissa, jossa republikaanien taakse ryhmittynyt uskonnollinen oikeisto on politisoinut uskonnon.

8. Tunkeileminen. Evankelikaaliset ovat tunnetusti tungettelevia. He pyrkivät sekaantumaan kunkin yksilön itseään koskevaan päätöksentekoon ja päätöksenteon autonomisuuteen.

Tuossa oli vain muutamia seikkoja, jotka karkottavat ihmiset uskonnollisista yhteisöistä, erityisesti amerikkalaisesta evankelikaalisesta liikkeestä. Amerikkalainen uskonnollinen oikeisto onkin oman elinaikani mätäpäisen, jonka menestys joutaakin jo loppua. Haitat ovat suuret, eikä hyötyjä ole pystytty todentamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti