lauantai 23. joulukuuta 2017

USA:lle merkittävä tappio YK:ssa



USA kärsi kirvelevän tappion YK:ssä, kun äänestettiin siitä, että USA:n pitäisi peruuttaa julistuksensa siitä, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki.

Nyt 128 maata äänesti asian puolesta, 9 maata vastaan ja 35 maata jätti äänestämättä. Tässä asiassa maailma oli harvinaisen yhtenäinen. USA:ssa asiassa aiheutti taas parran pärinää, vaikka ei tuolla äänestyksellä ole mitään velvoittavia vaikutuksia. YK:n äänestys vain osoitti sen, kuinka yksin Trumpin hallinto on asiassa kuin asiassa. Ennen lojaalit liittolaisetkin ovat hylänneet USA:n koska nykyinen Yhdysvaltain hallinto on tappavan myrkyllinen.

Kun Trump teki tuon Jerusalem-päätöksensä hänen republikaanisen uskonnollisen oikeiston äänestäjänsä ja rahoittajansa juhlivat päätöstä, sillä sehän vain osoitti, että Jeesus loikkaa pilvistä ihan justiinsa, ehkä jo viiden minuutin kuluttua.

Muulle maailmalle tuollainen on juuri sitä mitä se on oikeasti on – uskonnollista hörhöilyä vailla reaalimaailman relevanssia. USA:sta on tullut hylkiö maailmanpolitiikassa. Ehkä niin on parempi, mene tiedä.

William Blume, amerikkalainen kirjailija ja yhteiskuntakriitikko, esitti muutaman kohdan ohjelman maailmantilanteen rauhoittamiseksi. En muista missä kirjassaan hän esitti ohjelmansa, en muista myöskään, minkälainen ohjelma oli kokonaisuudessaan. Saattoi olla teoksessa Rogue State (Roistovaltio). Muutama kohta on jäänyt silti mieleen poikkeuksellisuutensa takia.

Blumen mukaan USA:n oli vedettävä joukkonsa kaikkialta maailmasta välittömästi. Sitten puolustusbudjettia olisi leikattava 90 prosenttia. (Tällä hetkellä se on noin 700 miljardia dollaria vuodessa.) Sitten USA:n olisi annettava maailmanlaajuinen julistus, että Israel ei ole USA:n 51. osavaltion. Lopulta USA:n olisi pyydettävä anteeksi kaikilta maailman ihmisiltä, myös niiltä jotka eivät ole kuulleetkaan sellaisen maan olemassaolosta, tekoja joita USA on tehnyt eri puolilla maailmaa.

Tuossa esitetystä toimintaohjelmasta olisi hyvä aloittaa. Sitä tuskin tulee tapahtumaan, ei ennen kuin USA on menettänyt suuravalta-asemansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti