perjantai 8. joulukuuta 2017

Amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston tuho



Amerikkalaisen uskonnollisen oikeiston tuho on tulossa, mutta valitettavasti sitä ennen tapahtuu kaikenlaista ikävää. Kun republikaanipuolueesta on tullut yhden sortin uskontopuolue, synonyymi uskonnolliselle oikeistolle, niin tuon nykymuotoisen puolueen romahdus romahduttaa myös kristillisen fundamentalismin muuallakin maailmassa. Fundamentalismista, sellaisena kuin se esiintyy USA:n sisä- ja ulkopolitiikassa, tulee pitkä tuhoisa luku historiankirjoihin.

Asiaa on pähkäilty palstoilla moneenkin kertaa, mutta otetaan tällä kertaa tämä näkökulma.

Uskonnon ja äärimmäisen laissez-faire talouspolitiikan symbioosi on sosiaalidarvinistisena yhteiskuntakokeena juuri tällä hetkellä saavuttanut kliimaksinsa. Väitän, että vuoteen 2030 mennessä USA:n hegemonia-asema maailmapolitiikassa on murtunut ja täten Yhdysvallat on entinen imperiumi muiden entisten imperiumin joukossa.

Yhdysvallat on menettänyt uskottavuutensa muun maailman ja myös monien USA:n kansalaisten keskuudessa. Syyn saavat ottaa niskoilleen republikaanit ja heidän fanaattinen evankelikaalinen kannattajakuntansa lisättynä demokraattien yrityssiivellä, joka sekin on yhtä korruptoinut kuin republikaanit.

Sitten muutama seikka, jotka sekä tuhon tuloksia että aiheuttajia:

1. Vuonna 2003 arvioitiin, että USA:n bruttokansantuote kasvaa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, mutta Kiinan bruttokansantuote kolminkertaistuu samassa ajassa ja vuoteen 2020 mennessä Kiina on maailman talousmahti, ehkä jopa ainoa sellainen. Nyt vuonna 2017 trendi on toteutunut.

2. Kun USA:n talousmahti taantuu pelkäksi suureksi taloudeksi, niin dollarin mahti valuuttana taantuu samassa suhteessa. Yhdysvallat joutuu myymään valtion velkakirjoja yhä suuremmalla diskontolla ja lopulta valtio kohtaa maksukyvyttömyyden. Tuloksena saattaa olla ”Pohjois-Amerikan Zimbabwe” tai ensimmäisen maailmasodan jälkeinen Saksa. Samaan aikaan kun Saksassa kärvisteltiin hyper-inflaation kanssa, Yhdysvalloissa presidentti William Harding ajoi täsmälleen samoja asioita kuin nykyinen republikaanihallinto. Tuloksena oli ”roaring 20s” ja sitten romahdus, josta selvittiin Rooseveltin sosialististen ja suorastaan vallankumouksellisten sosiaalisten yhteiskuntapoliittisten ohjelmien ansiosta. Tällä kertaa tuota mahdollisuutta tuskin on enää mahdollista saavuttaa. Hyper-inflaatiossa on aina etno-fasismin uhka lähellä.
3. Syy seuraavan romahduksen katastrofaalisiin seurauksiin on se, että USA:n taantuva talous ei kestä imperiumin ylläpitoa. Mikromilitaristinen (tosiaan tällaista termiä Amerikassa käytetään) ekspansio tarkoittaa maantieteellisesti suhteellisen pieniä sotia yhä kasvavin kustannuksin. Tällä hetkellä ”sota terrorismia vastaan” maksaa 250 miljoonaa dollaria päivässä! Kustannusten arvioidaan edelleen kasvavan kun uusia mikromilitaristia kahakoita avataan milloin missäkin. Tämä tilastollisesti kasvattaa bruttokansantuotetta näyttäen hyvältä tilastoissa, mutta kustannukset kattaminen on koko ajan vaikeampaa. Mikromilitaaristen kohdealueiden luonnonvarojen riistokin kohtaa aina ja takuuvarmasti vastarintaa ja siitä seuraa yhä aggressiivisimpia sotilaallisia operaatioita aina kasvavin kustannuksin.

4. Uskonnon ja laissez-faire talouspolitiikan symbioosi sosiaalidarvinismisna on tullut kristillinen hyve: Vahvin voittakoon ja sen on Jumalan tahto! Tätä on amerikkalainen uskonnollinen oikeisto propagoinut menestyksekkäästi 40 vuotta ja tulokset alkavat näkyä.  Yhdysvallat eivät juurikaan eroa banaanitasavallasta, jossa ihmisten hyvinvoinnin lisäämisen tähtäävät yhteiskuntapoliittiset ohjelmat olemattomia.

5. Massiiviset tulonsiirrot vähemmän varallisuutta omaavilta rikkaille ovat yksi taantuvan imperiumin ja tulevan banaanitasavallan piirre. Nyt vireillä oleva verouudistus, jota on markkinoitu verojen leikkauksena, romahduttaa kansalaisten taloudelliset mahdollisuudet ehkä lopullisesti kiihdyttäen tuhomekanismia, jota kuvailin tuossa yllä.

Vuoteen 2021 mennessä 75 miljoonan amerikkalaisen verot nousevat ja vuoteen 2027 mennessä luku on jo 150 miljoonaa amerikkalaista. Jokaisen alle 160 000 dollaria tienaavan verot nousevat ja tämä tarkoittaa suurta enemmistöä väestöstä.

6. Budjettiin tulee 1,5 triljoonan dollarin aukko, mutta vastuullinen budjetti ei ole koskaan ollut republikaanien hyve. Viimeinen tasapainoinen budjetti oli Bill Clintonin presidenttikaudella 20 vuotta sitten. Tuossa yllä oli puhetta velanhoidon kallistumisesta ja tilanne tosiaan on vakava. Tuskin lienee sattuma, että ylin tuloluokka (se ylin desiili) saa verohelpotuksina tuon saman 1,5 triljoonaa.

7. Tämän uskonnollisen oikeiston tukeman eliitin saamat veroedut on rahoitettava jollakin ja maksumiehiksi joutuvat sellaiset sosiaalipoliittiset ohjelmat, joista hyötyy 99 prosenttia kansalaisista. Leikkuriin joutuvat Medicare, Medicaid, sosiaaliturva, vähävaraisten lasten terveysvakuutus (aka CHIP, Children’s Health Insurance Program), julkisista varoista kustannettava perusopetus jne. Ihmiset eivät enää voi vähentää opintolainojen korkoja verotuksessa ja vähävaraisten opiskelustipendit ovatkin yhtäkkiä veronlaista tuloa. Lista on uuvuttavan pitkä.

8. Julmuudessaan, vulgaarisudessaan ja brutaalisudessaan nykyinen hallinto on vertaansa vailla. Brutaalia ja vulgaaria on se, että USA:n väestö on noin 5 prosenttia maailman populaatiosta, mutta 25 prosenttia kaikista maailman vangeista, majailee Yhdysvalloissa. Aiheesta on oikein tutkimustakin: Vankipopulaation lisääntyminen korreloi sosiaalisten ohjelmien leikkauksen kanssa.

Johtopäätökseni on, että amerikkalainen uskonnollinen oikeisto, sellaisena kuin se esiintyy republikaanien keskuudessa, on sekä oire että seuraus kristinuskon romahduksesta ja tällä on tappavat vaikutukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti