maanantai 18. joulukuuta 2017

Otetaan demokratia takaisin uskonnolliselta oikeistolta



”Voiko siis enää puhua mistään demokratiasta Yhdysvaltojen suhteen.”

Ei voi. Lisää perusteluja tuonnempana jo esitettyjen lisäksi.

”Kyllä siltä näyttää. Tosin itse voisin sanoa asian näin: Mammona on tullut Jumalan tilalle.”

Toki taloudellinen julmuus on helpommin havaittavissa ja tilastoitavissa. Sosiaalinen julmuus asenteiden tasolla on myös merkittävä. Ette uskokaan kuinka laajaksi sosiaalisen sorron hyväksyminen on paisunut ja tästä saa syyn kantaa yksinomaan uskonnollinen oikeisto.

Joku yhteiskuntafilosofi (en juuri nyt muista kuka) sanoi, että ”rauhanomaisten mielenilmausten estäminen tekee väkivaltaisen vallankumouksen välttämättömäksi.” Tämä on todellisuutta nykypäivän Amerikassa.

Syksyllä 2017 ainakin 18 osavaltiossa (näin monta pystyin identifioimaan) oli vireillä laki, joka olisi tehnyt mielenosoituksiin osallistumisen rangaistavaksi. Rangaistukset olisivat vaihdelleet muutaman tonnin sakoista yhteen vuoteen vankeutta. Tennesseessä laki saatiin jopa voimaan, samoin Minnesotassa, mutta lievempänä.

Lain mukaan Tennesseessä jos mielenosoittajat haittaavat liikennettä esim. moottoritiellä, niin heidän päälleen voi ajaa ilman seuraamuksia. Jokaisessa osavaltiossa, jossa republikaanit ovat valta-asemassa, on saatettu voimaan rauhanomaisten mielenosoitusten perusteettomia rajoituksia.

Yksi yllättävä piirre oli tuossa aiemmin mainittujen. Alabaman senaattorien vaalien yhteydessä se, että mustista naisista 98 prosenttia äänesti Mooren vastaehdokasta Doug Jonesia. Alabamalaiset mustat naiset ovat tilastollisesti erittäin uskonnollisia, joten ”oikeauskoinen” ei saanut heidän tukeaan. Valkoisista naisista taas melkein 60 prosenttia äänesti Roy Moorea, vaikka tämä onkin syyllistynyt alaikäisten tyttöjen ahdisteluun. Alabama onkin valkoisten evankelikaalisten aluetta. Tuo valkoisten naisten äänestyskäyttäytyminen implikoi juuri sitä heimoajattelua, jonka mainitsin jo tuolla ylempänä. Uskonnollisen heimon voima on hämmästyttävä. Hämmästyttävää on myös se, kuinka valkoiset evankelikaaliset naiset ovat hyväksyneet uskonnollisen oikeiston ”maskuliinisuuskultin” ja sen menettelytavat oikeastaan ilman mitään vastarintaa.

Ainakin suomalaisten iltapäivälehtien uutisoinnissa oli viikonloppuna juttua siitä, kuinka sosiaali- ja terveysministeriön raporteissa ei saa enää käyttää seitsemää sanaa, esim. sellaisia kuin sikiö, tieteeseen perustuva ja todisteisiin perustuva. Voiko hallinto olla näin tarkalleen kuin Orwellin kuvaamaa romaanista 1984? Kyllä voi ja pahempaa on tulossa.


Tuohon sosiaali- ja terveysministeriöön liittyy sellainen korruptio, että Trumpin yksi ensimmäisistä virkanimityksistä, Tom Price, sai potkut sen takia, että hän vuokrasi ilman perusteita yksityislentokoneita laskun mennessä veronmaksajille. Täsmälleen samaan menettelyyn ovat syyllistyneet valtiovarainministeri Steve Mnuchin, sisäministeri Ryan Zinke ja ympäristöministeri Scott Pruitt, mutta he saavat jatkaa virassaan. Näiden heppujen konnuuksista voisi kirjoittaa kirjan jo siltä ajalta kun he olivat yritysten palveluksessa. Nyt julkisen hallinnon palveluksessa he täyttävät entisten työnantajiensa ja muiden sidosryhmien kassaa valtionkassasta. Juuri tätä menettelytapaa on uskonnollinen oikeisto ollut ajamassa. Se kertoo paljon heidän moraalistaan. Valtio onkin hyvä niin kauan kuin se maksaa heidän moraalittomuutensa.

Myös tiedonvälityksen parissa uskonnollinen oikeisto on paaluttanut valtaansa menestyksekkäästi. Viime kesänä mainitsin yhdessä ketjussa siitä, kuinka vielä 70-luvulla paikallisradiot olivat lähes 2000 pienyrityksen omistuksessa. Nämä olivat enimmäkseen perheyrityksiä tai jonkin kaveriporukan yrityksiä. Uskonnolliseen oikeistoon sidoksissa olevat yritykset alkoivat Reaganin kaudella ostaa radioasemia joka puolelta maata. Nyt omistajia on noin enää 40-50. On arveltu, että pian luku on 10. Tästä keskittymisestä syntyi oikeistolainen ”talk radio”, joista Rush Limbaughin höpinät ovat parhaiten tunnettuja.

Sama keskittyminen koski myös tv-kanavia. Suurin yksittäinen toimija tällä sektorilla on Sinclair, joka vaatii kontrollissaan olevia kanavia lähettämään päivittäin republikaanien uskonnollisen oikeiston propagandaa jonkin tietyn minuuttimäärän. Kaukana ei olla Putinin Venäjän valtiollisesta tiedonvälityksestä.

Minun sukupolveni kansalaisaktivismi teki Yhdysvalloista vihdoin ja viimein länsimiasen demokratian. Ilo jäi lyhytaikaiseksi. Uskonnollinen oikeisto onnistui ottamaan demokratian pois. Meidän on otettava demokratia takaisin vaikka sitten suurvalta-aseman menetyksen uhalla. Amerikkalaisesta imperialismista ei ole seurannut mitään hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti