torstai 14. joulukuuta 2017

Uskonnollisen oikeiston historiallinen moraalittomuus



Alabaman tiistaina käydyistä senaattorinvaaleista on riittänyt juttua palstalla toisellakin. Pitkästä aikaa – tai no ensimmäistä kertaa koskaan – yleinen mielipide on kääntynyt Amerikan uskonnollista oikeistoa vastaan sellaisena kuin tuo kuppikunta esiintyy republikaanisessa puolueessa.

Uskonnollisen oikeiston esi-isistä, Jerry Falwellista ja Pat Robertsonista, on ollut juttua teksteissäni moneen kertaan, samoin suomalaisillekin tutusta Billy Grahamista. Sellainen republikaanien uskonnollisen oikeiston pääjehu kuin James Kennedy on jäänyt vähemmälle huomiolle. En ole tainnut mainita tätä moraalitonta paskiaista kertaakaan. Korjataan siis tilanne.

James Kennedy oli perustamassa Moral Majority- nimistä puulaakia yhdessä Falwellin, Robertsonin ja muutaman muun kanssa. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun uskonnollisen oikeiston ”pääideologi”, Farncis Schaeffer oli laatinut uskonnollisen oikeiston toimintaohjelman. Moral Majority on jo pelkästään nimenä harhaanjohtava, koska mitään erityistä moraalia asiaan ei liittynyt, eikä se edes edustanut enemmistöä. Tai no, onhan konnalla konnan moraali.

James Kennedyn ura alkoi jo parikymmentä vuotta ennen Moral Majoritya tv-evankelioinnin parissa. Samoihin aikoihin myös Billy Graham opetteli tv:n käyttöä omiin konnuuksiinsa. Viikonloppuisin Kennedyllä oli johdettavanaan seurakunta Fort Lauderdalessa Floridassa. Myöhemmin tuo seurakunta kasvoi varsinaiseksi megaseurakunnaksi.

Tätä ennen James Kennedy oli jo aloittanut Washington D.C:ssä säännölliset ”kristilliset lounaat” kongressiedustajille ja muulle Kongressin henkilökunnalle. Nämä olivat kuitenkin pelkkiä rekrytointi tilaisuuksia, jolla uskonnollinen oikeisto haki tuke Kongresissa. Kennedy pääsi Kongressin ”tosiuskovien” suosioon helposti ja siitä alkoi hidas hivuttaminen, jonka tähtihetki on nyt – Donald Trump on presidentti!

Olen välillä viitannut Chris Hedgesin kirjaan American Fascist. Tuossa raportissa republikaanien uskonnollisesta oikeistosta, luvuissa kolme (Conversion) ja neljä (The Cult of Masculinity) Hedges kertoo siitä, kuinka hän 1990-luvulla osallistui Kennedyn järjestämään monipäiväiseen seminaariin, jossa opetettiin värväystekniikoita. Kaikki tietenkin perustui täysin moraalittomaan valehteluun, kiristykseen, korruptioon ja kaupankäyntiin. Siinä painoksessa joka minulla on, Hedges dokumnetoi sivulta 50 alkaen tarkasti tuota seminaari, siellä esitettyjä väitteitä ja kaikkea muuta, mikä liittyy republikaanien uskonnolliseen oikeistoon. Kennedy oli kristofasisti jo paljon ennen kuin koko sanaa käytettiin.

Ei ole lainkaan yllättävää, että Kennedy oli myös kreationisti monen muun hölmön jutun lisäksi ja hänen teologinen taustansa oli kalvinismi; vielä sen kaikkein jyrkin suuntaus. Kennedy oli ihan oikeasti opiskellut teologiaa ja vielä erittäin pitkälle. Hän oli tehnyt asiasta väitöskirjan.

Kaikki mitä Kennedy havitteli jo 1950-luvulta alkaen, on toteutunut nykyisessä republikaanisessa puolueessa. Tätä uskonnollisen oikeiston alhaista moraalittomuutta on moni ollut ajamassa Suomeenkin. Ensimmäisenä tulee mieleen Patmoksen pukareista ”tutkimusjohtaja” Juha Ahvio.

Ahvio teki muistaakseni väitöskirjana kalvinismin amerikkalaisesta versiosta. En ole lukenut ko. väitöskirjaa, mutta 1900-luvun amerikkalaista kalvinismia ei oikein voi sivuuttaa viittaamatta James Kennedyyn ainakin uskonnon politisoimisen yhteydessä. Hedgesin kirjan neljäs luku maskuliinisuuskultista voisi aivan hyvin olla kuvaus Ahvion ja Rahkosen ”Täyteen miehuuteen” –seminaareista.

Uskonnollinen oikeisto on ajanut amerikkalaiset taloudelliseen ahdinkoon. Se on korruptoinut kaiken moraalin ja vielä siten, että paskanpuhumisesta ja valehtelusta on tullut hyve. Ihmisten epätoivoa hyväksikäytetään häikäilemättömästi ja kierre on alati jyrkkenevä.

P.S. James Kennedy nimisiä miehiä on Amerikassa ties kuinka monta, mutta kun panee Googleen hakusanoiksi ”james kennedy christian”, niin tuosta uskonnollisen oikeiston peruskonnasta löytyy kaikenlaista. James Kennedy eli vuosina 1930-2007.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti