torstai 24. tammikuuta 2019

Amerikkalainen uskonnollinen oikeisto ja suomalainen Patmos


Tuon edellisen postaukseni jälkeen aloin oikein pohtia, mikä amerikkalainen uskonnollis-poliittinen järjestö on lähimpänä Patmoksen Ahvion, Turusen ja Mellerin ajamaa linjaa. Nykymuotoiset Billy Grahamin aloittamat järjestöt sitä eivät ole, mutta John Hageen Cornerstone Church on, kuten myös John Hagee Ministries. Cornestone toimii San Antoniossa Teksasissa.

Hyllystäni löytyi Matt Taibbin vuonna 2008 julkaistu kirja The Great Dearangement: A Terrifying True Story of War, Politics & Religion at the Twilight of the American Empire. Kyseinen kirja on laajennus Matt Taibbin aiemmin Rolling Stone -lehteen kirjoittamasta artikkelista Jesus Made Me Puke: And Other Tales from the Evangelical Front Lines.

Taibbi on kirjoittanut parikymmentä vuotta Rolling Stoneen ja häntä pidetty Hunter S. Thompsonin mantteliperijänä. Taibbi aihepiirit ovat paljolti samat kuin Thompsonin, mutta Taibbin tekstit eivät ole ihan yhtä polveilevia kuin Thompsonin.

Reilut kymmenen vuotta sitten Taibbi soluttautui Hageen megaseurakuntaan osallistuen kaikkeen toimintaan jumalanpalveluksista viikonlopun kestäviin ”leireihin”. Aika sekopäistä touhua Taibbin raportoinnin mukaan.

Hageen doktriineista löytyy Patmoksen hepuista Mellerille tyypillinen kristillinen sionismi ja lopunajan profetiat. Hageen keskeinen profetia on suunnilleen se, että muslimit hyökkäävät Venäjän tuella Israeliin ja tästä seuraa se, että Jeesus palaa juuri silloin.

John Hageen teologisesta positiosta Taibbi ei paljon raportoi, mutta vuosikymmeniä sitten Hagee oli kallellaan helluntailaisuuteen. Sittemmin John Hagee Ministries on kehittänyt aivan oman teologiansa, joka pikaisen tarkastelun perusteella muistuttaa teemoiltaan teologiaa, josta Patmoksen blogistit ovat kirjoittaneet blogeissaan.

Hagee on myös merkittävä tekijä Teksasin politiikassa. Ihan äkkiä en muista, että John Hagee olisi kannattanut muita presidenttiehdokkaita kuin John McCainia vuonna 2008 ja Donald Trumpia 2016. Sen sijaan Hagee on puuttunut Teksasin paikallispolitiikkaan useilla vaalikierroksilla. Isona osavaltiona Teksasilla on  painoarvoa myös liittovaltion tasolla.

Hagee tavoittaa miljoonia ihmisiä viikoittaisilla televisio-ohjelmillaan.

Hageesta ei taida paljon löytyä suomeksi, mutta esim. hakusanoilla ”Matt Taibbi John Hagee” löytyy paljon juttua englanniksi. Youtubessa on videoita kummastakin miehestä.

John Hagee Ministriesin agendan kannalta on merkittävää se, että patavanhoillisessa Teksasissa on tapahtumassa muutos ainakin vuoden 2018 kongressivaalien tulosten perusteella. Toki republikaanit ovat edelleen enemmistössä, mutta Teksasin suurissa kaupungeissa Austinissa, Dallasissa, Houstonissa ja jopa Hageen kotikaupungissa San Antoniossa demokraatit saivat enemmän ääniä kuin vuosikymmeniin. Selittävänä tekijänä on esitetty, että noihin kaupunkeihin on muuttanut paljon nuoria ihmisiä, eikä republikaanien taakse ryhmittyneen uskonnollisen oikeiston sanoma vetoa nuoriin. Pääsääntöisesti nuoret ovat kaikissa osavaltioissa aika liberaaleja.

Ensimmäisen kerran törmäsin Hageen juttuihin 80-luvulla asuessani raamattuvyöhykkeellä. Sitten menikin parikymmentä vuotta ennen tuon Taibbin kirjan ilmestymistä. Sinä aikana Hagee näyttää radikalisoituneen. En tiedä, mitä Hagee nykyään saarnaa, tuskin kuitenkaan mitään maltillisempaa kuin mistä Taibbi raportoi.

Näiden megakirkkojen ongelma on se, että niiden perustajat ovat joko kuolleita tai seniiliyttä läheneviä vanhuksia. Hagee on syntynyt vuonna 1940. Megakirkot, joissa pastoreina toimii nuorempia miehiä (melkein aina miehiä!), ovat sanomaltaan lähempänä menestysteologiaa kuin lopunaikoihin liitettyä mystiikkaa.

Ja sitten vähän off topic. Keskustelupalstoilla esitetään, että Donald Trumpin menestys perustui maatalousväestön ääniin. Väite on vain osittain totta. Suurin maataloustuotteita tuottava osavaltio non Kalifornia, jossa tuotetaan dollarimääräisellä arvolla mitattuna 11 prosenttia koko liittovaltion ruokatuotannosta. Seuraavana tulevat Iowa 8%, Nebraska 6% ja Teksas 5% . Teksaskin on nykyään kaikkea muuta kuin perinteinen maatalousvaltio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti