perjantai 22. tammikuuta 2016

Keskiluokan kurjistuminen mahdollistaa maagisen toiveajattelun



Kun keskiluokka kurjistuu, niin tuon väestöryhmän keskuudessa lisääntyy taipumus kaikenlaiseen maagiseen toiveajatteluun.

Arvelen, että kurjistuva keskiluokka on niitä innokkaimpia homeopatian, vuorikristallien ja yksisarvishoitojen harrastajia. Kun jalkapohjaan laittaa yöksi detox-laastarin, niin aamulla on jo laihtunut ja masennuskin on poissa.

Hypoteesini on, että kun yhden sortin maaginen toiveajattelu – kristinusko – on kärsinyt tappioita kaikilla rintamilla, niin toiveajattelun tarpeen on täyttänyt muu hömppä. Hömppäähän se kristinuskokin on.

Siirtymä ei kuitenkaan ole yksioikoinen. Tässä välissä oli monta vuosikymmentä aikaa, jolloin keskiluokan suhteellinen osuus väestöstä kasvoi samalla kun keskiluokan vauraus kasvoi. Tällöin keskiluokan taipumus maagiseen toiveajatteluun väheni.

Tällä vuosituhannella keskiluokka on alkanut kurjistua ja samanaikaisesti keskiluokan taipumus kaikenlaiseen hömppään on jälleen kasvanut. Enää ei sentään välttämättä käännytä näkymättömien taivasukkojen puoleen. Nyt harrastetaan konkreettista hömppää.

Keskiluokan kurjistuminen ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Yhdysvalloissa keskiluokan kurjistuminen alkoi jo Gerorge W. Bushin presidenttikausilla ja on koko ajan kiihtynyt. Tästä amerikkalaiset saavat kiittää persiilleen mennyttä talouspolitiikkaa. Tässä asiassa ei amerikkalaisista kannattaisi ottaa oppia.

Kun hömpästä puhutaan, niin kerran minäkin esitän salaliittoteorian: keskiluokan kurjistaminen on kristittyjen piirien evankelioimisen tapa. Kun keskiluokka kurjistuu, niin kristilliset piirit arvelevat ihmisten kääntyvän taivashepun puoleen. Vielä kun hallituksen SSS-troikan jäsenistä kaksi on uskovia, niin keskiluokan kurjistaminen on heidän uskonnollisen piiloagendansa mukaista.

Millään muualla ei ole väliä kunhan vain maagisesti uskoo taivasheppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti