sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Heikki Räisänen, RIP



Merkittävin suomalainen raamatuntutkija Heikki Räisänen kuoli muutama päivä sitten. Olen lukenut kolme Räisäsen kirjoittamaa kirjaa, Tuhat ja yksi tulkintaa: Luova näkökulma Raamattuun (1989), Rosoinen Raamattu (2006) ja Mitä varhaiset kristityt uskoivat (2011).

Räisänen taisi olla persoonana melko originelli ihminen, mutta tämä ei millään tavoin vähennä hänen arvoaan tutkijana. Räisäsen tutkimukset olivat aikanaan huippututkimusta. Jotakuinkin kaikki varteenotettavat tutkijat ovat päätyneet lähes samanlaisiin johtopäätöksiin.

Räisänen oli siitä rehellinen raamatuntutkija, että hän kulki sinne minne todistusaineisto hänet johti ja todistusaineisto johti Räisäsen kyseenalaistamaan Raamatun jumalallisen alkuperän. Räisäsen Raamattua koskevat populaariteokset ovat kiinnostavaa luettavaa ateistillekin.

Räisänen tietenkin suututti kaikkein fundamentalistisimmat kristityt, eikä suuttumus näytä hellittävän Räisäsen kuolemankaan jälkeen. Räisänen onnistui osoittamaan, että fundamentalistinen lukutapa on perusteeton: Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja ihmisille, Fundamentalistista lukutapaa voi kutsua vaikka ”kristallipallohömpäksi”. Jotkut kirjoittivat jotain ja myöhemmin juttuja alettiin pitää jollain tavalla ja jostain syystä ”pyhinä”. Räisänen osoitti, että tällainen lukutapa ei perustu väitteiden totuuteen.

Räisänen ei tietenkään ollut ensimmäinen raamattukriitikko, mutta Suomen mittakaavassa ehdottomasti merkittävin. 

Vartija-lehden muistokirjoituksen voi lukea tuolta:
Valaiseva Heikki Räisäsen haastattelu on luettavissa tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti