tiistai 15. maaliskuuta 2016

Uskonnolliset symbolit pois julkisesta tilasta jo tänä Pääsiäisenä



Pääsiäinen lähestyy ja taas olisi aika poistaa uskonnolliset symbolit julkisesta tilasta.  Uskonnollinen symboliikka on valitettavasti esillä kouluissa, puolustusvoimissa ja monissa julkisen alan työpaikoissa. Julkisen vallan ei tulisi edistää tai edes suvaita yhdenkään uskonnon erityisasemaa tai ylipäätään minkäänlaista asemaa. Tässä asiassa negatiivinen uskonnonvapaus peittoaa positiivisen uskonnonvapauden. Ei ole myöskään hyviä perusteluja sille, että yksityisellä sektorilla uskonnolliset symbolit ovat esillä.

Koululaisten ja varusmiesten asema on kyllä parantunut vuosien mittaan, mutta vieläkin näissä instansseissa on oletusarvona uskonnollisiin riitteihin ja rituaaleihin osallistuminen. Suvivirttä ei taannoin katsottu uskonnon harjoittamiseksi. Ehkä asia olisi syytä ottaa uudelleen esille.

Kouluissa ja varuskunnissa ainakin nimellisesti pyritään järjestämään vaihtoehtoista ohjelmaa uskonnonharjoittamisen ajaksi niille koululaisille ja varusmiehille, jotka eivät osallistu uskonnonharjoittamiseen. Oikeampi lähestymistapa olisi vapauttaa uskonnottomat, toisuskoiset yms. myös tästä vaihtoehtoisesta toiminnasta. Ne jotka haluavat harjoittaa uskontoaan tehkööt sen omalla ajallaan, omissa tiloissaan. Mikä tahansa vaihtoehtoinen ohjelma – vaikkakin uskonnoton toiminta – loukkaa uskonnottomien oikeuksia. Uskonnottomien on osallistuttava vaihtoehtoiseen toimintaa usein vastentahtoisesti sillä aikaa kun muut harjoittavat uskontoaan.

Julkisia tiloja ei tulisi antaa käyttöön uskonnonharjoittamista varten. Tämä koskee niin kouluja, varuskuntia kuin työpaikkojakin. Yksityisellä sektorilla on täysin kiinteistön omistajan asia, miten kiinteistöään käyttää.

Uskonnollisten symbolien poistaminen julkisesta tilasta voitaisiin aloittaa jo tänä Pääsisäisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti