lauantai 12. maaliskuuta 2016

Tapio Puolimatkan esimies sanoutui irti professorin kirjoittelusta



Jopa Puolimatkan esimies sanoutui irti Puolimatkan kirjoittelusta pari vuotta sitten. Puolimatka se silti vaan jaksaa. Tässä kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin näkemys asiasta:

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista on herättänyt kysymyksiä lasten hyvinvoinnista. On väitetty (HS Mielipide 25. 11.), että vain biologinen vanhemmuus takaisi tasapainoisen lapsuuden. Näin ei ole. Tutkimukset osoittavat, että vanhemman ja lapsen välinen monimuotoinen suhde rakennetaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja että tämä suhde voi rakentua ilman biologista sidettä.
Vuorovaikutustutkimuksissa on selvinnyt, että lapsi tarvitsee ennen kaikkea lähelleen ihmisen tai ihmisiä, jotka vastaavat lapsen monenlaisiin tarpeisiin ja ovat saatavilla ja aidosti välittävät lapsesta. Biologinen vanhemmuus on tälle usein hyvä edellytys, mutta lasta voi rakastaa ja hänestä voi pitää huolta yhtä lailla, vaikka biologista sidettä lapseen ei olisikaan.
Korostamalla biologista vanhemmuutta lapsen tasapainoisen kehityksen ainoana edellytyksenä väheksytään kaikkia lapsistaan välittäviä adoptio- ja sijaisvanhempia sekä uusperheiden uusia äitejä ja isiä.
Tutkimukset eivät myöskään tue näkemystä, että vanhemman sukupuolinen suuntautuneisuus olisi keskeinen tekijä lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Sukupuolinen suuntautuneisuus ei vaikuta vanhemman kykyyn huolehtia lapsesta ja rakastaa häntä. Lasten etu on monisyinen asia. On kuitenkin selvää, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen yhteiskunnassa ei ole uhka lapsen edulle – päinvastoin.
Marja-Leena Laakso
kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani, varhaiskasvatuksen professori,
Jyväskylän yliopisto

Puolimatka on saanut huseerata mielin määrin professorin statuksella. On pelkästään Puolimatkan oman harkintakyvyn surkeutta, että hänen professorin ja yksityishenkilön roolinsa sekoittuvat. Tämä toimintatapa on ollut koko Puolimatkan uran ajan tyypillistä hänelle. Valitettavasti tieteeseen perehtymättömään lukijakuntaa Puolimatkan epätieteellisyys uppoaa faktana.
Olisi jo aika pudottaa Puolimatka jalustalta. Jokainen hänen perseilynsä tulee paljastaa pienintä piirtoa myöten.

http://www.hs.fi/mielipide/a1416976277598

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti