lauantai 12. maaliskuuta 2016

Aito Avioliitto ry:n kotiopetukseen liittyvät utopiat



Viime vuoden puolella, 14.11.2015, Aito Avioliitto ry spekuloi vanhempien oikeudella päättää lastensa oppivelvollisuuden suorittamisesta kotiopetuksesta. Aito Avioliiton spekulaatiot esitettiin heidän Facebook-sivuillaan. Ei siinä mitään spekuloitavaa: tällainen oikeus on, eikä sitä kukaan ole ottamassa pois, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki toteutuukin. Asiaa valvovat viranomaiset taas näkevät asian siltä kantilta, että kotiopetusta tarjoavan instanssin tulee olla pedagogisesti sen verran pätevä, että kotiopetuksessa oleva lapsi pystyy opetuksen perusteella täyttämään oppivelvollisuuden edellyttämät tiedot ja taidot. Tähän taas tasa-arvoinen avioliitto ei liity millään tavalla.

Koko Aito Avioliitto ry:n agenda kotiopetuksen perustuu seuraavaan heidän esittämäänsä oletukseen, joka esitetään muka faktuaalisena: Erityisesti niissä maissa, joissa sukupuolineutraaliavioliittolaki on astunut voimaan, on kysymys kotiopetusoikeuden säilymisestä tärkeä.

Miten niin tärkeänä? Ja miten niin tasa-arvoinen avioliitto vaikuttaa yhdenkään lapsen kognitiiviseen kehitykseen positiivisesti tai negatiivisesti, vaikka lapsen vanhemmat nyt sattuisivat olemaan homofobisia? Entä jos he ovatkin homoja? Outoja oletettuja kausaliteetti näyttää löytyvän Aito Avioliitto ry:n toimesta. Kausaliteetit ovatkin kuviteltuja, eikä aiheen parista voida esittää edes korrelaatioita. Nämä kotiopetuksessa olleet lapset joutuvat takuulla elämänsä aikana kohtaamaan sukupuolisia vähemmistöä siinä missä etnisiäkin vähemmistöjä. Tai voihan sitä viettää koko elämänsä neljän seinän sisällä. Taitaa olla vain aika yksinäinen tapa elää.

Aito Avioliitto esittää lähteenään onenewsnow.com – sivustolla olleen esimerkin Ruotsista. Koska kyseessä on juuri fundamentalistinen sivusto, josta ei paljon faktaa löydy, niin onenewsnow:n juttuihin tulee suhtautua samalla varauksellisuudella kuin esimerkiksi mv-lehden juttuihin.

Tuon Ruotsin tapauksen pointti oli siinä, että Ruotsin laki sallii kotiopetuksen vain poikkeustapauksissa ja vanhempien uskonnollinen vakaumus ei ole tällainen poikkeustapaus.

Sitten eräs pariskunta olisi halunnut lapsensa kotiopetukseen juuri vanhempien uskonnollisen vakaumuksen perusteella. Lapsen omasta vakaumuksesta kukaan ei sanonut mitään. Lieneekö lapselta edes kysytty asiaa?

Asia kävi läpi eri oikeusasteita ja lopulta Ruotsin Korkein Oikeus päätti, että ko. pariskunnan lapsen kohdalla kotiopetuksen kriteerit eivät täyty. Tästä tietenkin alkoi nillitys. Juttu etenee ihmisoikeuskysymyksenä: näin siis tuon hyvin kyseen alaisen ”uutissivuston” mukaan.

Moinen nillitys on tekopyhää hurskastelua. Lakeja voidaan muuttaa parlamentaarisessa järjestyksessä. Mutta kun ko. lakia ei olla muuttamassa, koska muutokselta puuttuu riittävä kannatus. Täten laki velvoittaa myös tuota nillittävää pariskuntaakin. Aito Avioliitto ry:llä ei ole mitään sanomista Ruotsin lakien suhteen. Toki sitä voi aina pitää meteliä aiheen tiimoilta.

Tuohon fundisten humbuugi-sivustoon voi tutustua tuolla:

Lopulta Aito Avioliitto kasvattaa pelkokerrointa: entä jos lait muuttuvat Suomessakin? Tosin yhdistys joutuu myöntämään, että toistaiseksi kotiopetusta koskevat lait ovat toimivia ja aivan erilaisia kuin Ruotsissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti