maanantai 1. huhtikuuta 2019

Uskontojen tieteellinen tutkimus


Selailin Daniel Dennettin vuosia sitten julkaistua kirjaa Breaking the Spell: Religion as a Natural Phenomenon (2006).  Teos on suomennettu nimellä Lumous murtuu.

Dennett kiinnittää huomiota sellaiseen seikkaan, että tutkittaessa mitä tahansa uskonmuotoa ja uskontoa tieteellisesti, niin uskovien taholta tulee pelkkää nillitystä.

Kristityille on tyypillistä nillittää biologiasta ja kosmologiasta. Luomiskertomus ei voi pitää paikkaansa ja tällainen tietenkin saa uskovien taholta jyrkän tuomion. Heidän suosikkifiktionsa on osoittautunut silkaksi humpuukiksi.

Kun uskoa ja uskontoja on tutkittu muiden tieteenalojen menetelmin, niin tulokset eivät millään tavoin vahvista uskontojen teesejä ja dogmeja.

Sosiologia, sosiaalipsykologia, antropologia, psykologia, psykiatria, neurotieteet, kognitiotiede jne. kohtaavat nekin jyrkkää vastustusta uskovien taholta.

Vetoaminen uskon yliluonnollisiin elementteihin taas tarkoittaa sitä, että uskosta ei edes voi muodostaa mielekkäitä lauseita. Täten uskon ja sen kohteen tutkiminen olisi tieteellisten metodien tavoittamattomissa. Näinhän ei tietenkään ole. Kun mikä tahansa tieteenala on asettanut uskon ja uskonnon tutkimuskohteeksi, niin ilmiöt ovat saaneet naturalistisen selityksen. Tämä tietenkin asettaa uskovat puolustuskannalle. Toisinaan joudutaan tieteessä vielä myöntämään, että asiaa ei tunneta tarpeeksi hyvin, jotta asiasta voitaisiin tehdä johtopäätöksiä. Mikään ei kuitenkaan edes etäisesti viittaa siihen, että yliluonnollisia ilmiöitä olisi olemassa.

Dualistinen substanssi –ajattelu on sekin kohdannut vararikon. Mitään ei-materiaalista substanssia ei vuosisatoja kestäneestä etsinnästä huolimatta ole löydetty. Nyt voidaan sanoa riittävällä varmuudella, että Descartes oli väärässä. Sielu-ruumis dualismi on osoitettu sekin humpuukiksi. Kaikki palautuu lopulta atomeihin. Kaikki ei-materiaalista substanssia koskevat käsitykset palautuvat aivotoimintaan ja aivot taas koostuvat atomeista. Sitkeästi dualismi kuitenkin elää, vaikka sille ei ole ainuttakaan luotettavaa perustetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti