keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Uskonnottomien osuus jatkaa kasvuaan USA:ssa


Uskonnon merkitys patavanhoillisessa ja taantumuksellisessa Amerikassa jatkaa laskuaan. Kansalaisjärjestö Americans United raportoi verkkosivuillaan, että 23,1 prosenttia amerikkalaisista on uskonnottomia. Vertailun vuoksi evankelikaalisten osuus on 22,5 prosenttia ja katolisten 23 prosenttia. Uskonnottomat onkin suurin yksittäinen väestöryhmä.

Tulosten prosentin eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä. Viime vuonna Religion News kertoi uskonnottomia olevan 35 prosenttia väestöstä. Samassa yhteydessä Religion News mainitsi, että ikäryhmässä 18-29v uskonnottomien osuus olisi 44 prosenttia.

Poliittisesti USA on jakaantuneempi nyt kuin koskaan ennen omana elinaikanani. Religion Newsin mukaan republikaanit ovat entistä uskonnollisempi, demokraattien joukossa uskontojen merkitys on taas huomattavasti vähentynyt. Ne, jotka ovat uskonnollisia, ovat omaksuneet fundamentalismia lähenevän teologia. Valtavirran protestantit, esimerkiksi episkopaalit, ovat kuolemassa sukupuuttoon.

Vaikka asiasta on ollut jo ennenkin puhetta moneen kertaan, niin toistetaan vielä: Vuoden 2020 vaalikierroksella milleniaalit ovat ensimmäistä kertaa suurin äänestysikäinen väestöryhmä. Jos he äänestäisivät sen mukaan, miten vastaavat mielipidekyselyissä, niin yhtään republikaanien taakse ryhmittyneen uskonnollisen oikeiston edustajaa ei valittaisi. Milleniaalit ovat vain aika laiskoja äänestäjiä.

Sekä Americans Unitedin että Religion Newsin raportoimissa kyselyissä huomioitiin myös se, että uskontojen merkitys ihmisten arkipäivää säätelevänä tekijänä on menettänyt merkitystään. Vaikka ihminen kuuluisikin johonkin uskontokuntaan, niin hän järjestää jokapäiväisen elämänsä muilla kuin uskonnollisilla kriteereillä. Uskontojen dogmat ja doktriinit eivät juuri vaikuta ihmisten käyttäytymiseen.

Amerikkalaisilla on vielä paljon kirittävää, jotta he saavuttavat eurooppalaisten prosentit. Nyt kun amerikkalaisten uskonnottomien osuus on reippaassa kasvussa, niin voi hyvällä syyllä odotella lumipallo-efektiä. Kun pää on saatu auki, niin uskonnottomien määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti