torstai 18. huhtikuuta 2019

Pääsiäisen veriorgiat


Pääsiäisenä kristityt viettävät taas veriorgioita. Tarinan mukaan joku Jeesus-niminen heppu naulittiin ristille ja tällä tapahtumalla olisi jollain maagisella ja mystisellä tavalla merkittäviä vaikutuksia. Teloitus on aina teloitus, eikä se muutu siitä miksikään, vaikka teloitetulle predikoitaisiin ”Jumalan pojan” ominaisuus.

Tuolle teloitetulle predikoitiin myös myyttinen messias-ominaisuus. Ristillä riippuminen olisi tarinan mukaan jollain tavoin ihmiskunnan pelastus jostain mikä ei millään tavoin ole reaalimaailman ilmiö. Minimalistisen Jeesus-näkökulman mukaan kyse oli pieleen menneestä ja surkeasti epäonnistuneesta profetiasta. Tälle epäonnistumiselle annettiin ad hoc selitys.

Uuden Testamentin pääsiäistarinat (ihan mikä tahansa versio Pääsiäisen tapahtumista) on silkkaa fiktiota. Ainuttakaan silminnäkijä kertomusta asiasta ei ole, ei ensimmäistäkään dokumenttia asiasta. Aihetta käsittelevät tarinat on kirjoitettu paljon väitettyjen tapahtumien jälkeen. Niitä on voi pitää vain eräiden juutalaisten lahkojen itseään koskevina legendoina, harhaisten ihmisten sekopäisinä tilityksinä kulttijohtajan kuolemasta.

Toki kristityt saavat viettää Pääsiäisenä veriorgioitaan. Jos he kuitenkin vaativat, että muiden tulisi osallistua näihin veriorgioihin, niin siinä on vastarinnan paikka. Liian kauan juutalaisen zombien seuraajat ovat päässeet sanelemaan pääsiäisviikon ohjelmasta. Onneksi tällainen vaatimus on kokenut tappioita ja nykyään aika harva osallistuu veriorgioihin. Parempaakin tekemistä löytyy kuin muistella juutalaista zombieta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti